Wink-wink
Latest Update DEC 2013

IMEI adalah International Mobile Equipment Identity


Baiklah, dengan mengetahui identiti sebenar mobile kita, hakhirnya kita mengetahui lagi satu perkara penting tentang kebanyakan telefon pintar ni, Ia mendedahkan rahsia sebenar keluaran telefon berkenaan mengikut negara, kerana ia adalah Identiti telefon anda berdasarkan standard Imei di seluruh dunia.

Memangdangkan saya dapati status Imei di kebanyakkan sumber adalah perbagai contohnya sumber dari facebook lah, dari website tu lah dari website ni lah, jadi bingung ramai yang bingung. jadi saya ke sumber asal website Imei dan berlajar serba sedikit tentang kepentingan imei, hasilnya ini keputusan Imei yang terbaik saya boleh dapat. Jadi sekiranya sedara ingin menyemak status Imei di telefon, saya sarankan semak mengunakan Dial di talian, kerana kadang-kadang si penjual juga boleh mengunakan sticker palsu di telefon mereka untuk menutup asal pembuatan telefon berkenaan. Jadi... tanpa berlengah masa, sila teruskan ya.. saya nak p dapur ambik air..


Kenapa kita perlu tahu Imei kita?
Supaya kita tak tertipu, dan tahu status ID gadjet kita dengan lebih terperinci


3 Cara untuk mendapatkan Imei kita


1. Kaedah Pertama dengan Merujuk pelekat yang ditampal dalam henset, (biasanya bawah bateri)

2. Kaedah ke 2 pula, dengan menghantar sms ke talian

Konon-konon ni henset anda la..
Type *#06# dan Call


Langkah 2 : No siri  unik akan dipaparkan, contohnya seperti 359598040475402.


Langkah 3 : Perhatikan nombor yang ke 7 dan ke 8.

Contohnya, untuk no siri

359598040475402, no ke 7 dan ke 8 ialah, 04.


Sila rujuk semula :
02 atau 20 : Dari  Emirates / India = KUALITI RENDAH
08 atau 80: Dari Germany = SEDERHANA
01 atau 10 : Dari Finland = TERBAIK
00 Dari Kilang Asal = EXCELLENT!

05 atau 50 : Vietnam, Hong Kong, Brazil, USA @ Finland = TERBAIK
06 atau 60 : Hong kong, China atau Mexico = BAIK
03 atau 30 atau 04 atau 40 : Made in China = BAIK

13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI DAN MUNGKIN MERBAHAYAKAN KESIHATAN (menurut kajian yang dibuat.)

 3. Kaedah Carian mengunakan aplikasi internet di imei.info

Alrite, di imei.info anda boleh menyemak ciri-ciri handphone berkenaan dengan lebih jelas dan terang, kerana ketepatan carian, database yang banyak, senang dan design yang menarik.

Pergi link ni > http://imei.info dan search sendiri dengan mendapatkan imei terlebih dahulu


Selepas mendapat keputusan dari code IMEI


credit :
http://wikihow.com
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Mobile_Equipment_Identity

*****

Sila rujuk semula :
02 atau 20 : Dari  Emirates / India = KUALITI RENDAH
08 atau 80: Dari Germany = SEDERHANA
01 atau 10 : Dari Finland = TERBAIK
00 Dari Kilang Asal = EXCELLENT!

05 atau 50 : Vietnam, Hong Kong, Brazil, USA @ Finland = TERBAIK
06 atau 60 : Hong kong, China atau Mexico = BAIK
03 atau 30 atau 04 atau 40 : Made in China = BAIK

13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI DAN MUNGKIN MERBAHAYAKAN KESIHATAN (menurut kajian yang dibuat.)
Alrite, Jadi maklumat diatas adalah imei yang biasa terdapat di Malaysia, dan bagaimana kebanyakkan barangan export seperti mobile datang ke Malaysia


Informasi tentang mobile operator codes, sila halakan link dibawah



Berikut merupakan link website yang juga dapat membantu menyebak IMEI anda jika link diatas masih belum memuaskan


Tahu tak macam mana Telefon recorn, fake atau yang murah ni dibuat ? saya rasa lebih kurang macam ni..

Dan kita tengok pula hasil pembuatan tablet murah di kilang dengan pekerja yang buat cepat nak siap



Dan sekarang, bandingkan pembuatan telefon yang asal dari kilang mereka..

Tengok.. bersih, cangih dan berhati-hati, kualiti pun tahan lama dan puas hati

Sedikit informasi nak share, Anda tahu AP Set dan SME Set? Kalau tak tahu

AP set
  •  Original, but warranty from other country / shop warranty

SME set
  •  Company in Malaysia Warranty
Sebenarnya, Warranty yang kita dapat tu adalah warranty daripada Company Asal pembuatan telefon cuma bezanya Warranty yang boleh di claim disini ataupun di negara asal telefon berkenaan.

Sebelum anda pergi ke website lain pulak, Sila kongsi kan status Imei anda pula dibawah, Adakah anda berpuas hati?

Jenis mobile?
Dari negara?


Emmmmm.. Ok, sampai disitu saje





Assalamualaikum, and Hi!
I love played with CSS and sometimes I do some Creative media stuff, I hope you enjoy this post, click like, tweet and share it with ur friends too. Don't forget to drop some comment below.
Readmore Here..

Jangan lupa vote ^ komen yang terbaik ya :D

Phewww~
PageRank

Terjah Top Post Minggu nie

For Business query Mail me at


Bloggers.com - Meet Millions Bloggers

Bloggers.com - Meet Millions Bloggers

Design & Coding by : diden | 70% CSS Nak copy boleh, asal tinggalkan kredit |